Dergilerdeki kitaplıklara hiç dikkat ettiniz mi? Her biri birer sanat eseri gibi, bakmaya doyulamayacak cinsten. Kitapların diziliş şekilleri ve aralara eklenen dekorasyon objeleri ile bambaşka bir havaya büründürülmüşlerdir. Siz de dergilerdeki gibi bir kitaplığa sahip olmak istiyorsanız öncelikle kitaplıklara sadece kitap koyulmaması gerektiğini kabullenmeniz gerek. Çok fazla kitabınız varsa bir kitaplık daha almayı düşünmenizi öneririm… Kitaplık dekore etmek ayrı bir meziyet ve çok zor gibi görünse de aslında o kadar da karmaşık değil. Adım adım ilerleyeceğimiz bu yolun sonunda siz de adeta dergilerden fırlamış bir kitaplığa sahip olacaksınız. Muhteşemliğe doğru yola çıkmaya hazırsanız başlayalım!
NASIL?
- İşe kitapları dizmek ile başlayın.
- Hepsi aynı yönde olmak zorunda değil fakat kendi belirlediğiniz “sürekliliği olan” bir düzeni olmalı. Büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe şeklinde bir düzen belirleyebilirsiniz. Düzensizliğin düzenliliği de ayrı bir estetik yaratır unutmayın! 😉
- Dikey 6-7 kitap koyduysanız devrilmemeleri için hemen önlerine bir kaç kitabı yatay şekilde koyun.
- Dört raflı ortalama bir kitaplık için 2 adet çerçeveli fotoğraf veya sanat eseri seçmenizi öneririm. Çerçevelerden biri büyük, diğeri daha küçük olmalı ki güzel bir derinlik & kontrast yakalayabilelim.
- Gümüşlükte, vitrinde veya nereye koyacağınızı bilmediğiniz için kapaklı kapalı dolaplar ardına kaldırdığınız ev aksesuarlarını çıkartın çünkü ihtiyacınız olacak! Tek yapmanız gereken şey çok minik olanları seçmemek.
- İki adet bitkiyi de kitaplığınıza eklerseniz canlılık ve yaşam katmış olursunuz.
Kitaplığınızı dekore ederken adım adım ve yavaş yavaş gitmeye özen gösterin. Eğer dekorasyon tam olarak da ilgi ve yetenek alanınız değilse seçtiğiniz objeyi ilk aklınıza gelen yere değil, farklı bir yere koymayı deneyin. Her rafı sıra sıra dekore edin. Eğer kararsız kalırsanız her rafın tasarımını değiştirmeden önce telefon kameranıza davranıp bir fotoğrafını çekin ki, yaptığınız değişiklikler hoşunuza gitmezse önceki tasarıma geri dönmek için stres olmayın.
HANGİ RAFA NE KOYMALI?
Lütfen her rafın nasıl dekore edildiğini okurken yukarıdaki hareketli fotoğrafa dönüp bi’ gözatın!
En yukarıya çok fazla kullanmayacağınız objeleri ve kitapları koymanızı öneririm. Az önce kitapları hem dikey hem de yatay dizebilirsiniz demiştim. En üst raftaki dikey kitapların devrilmemesi için önüne koyduğum yatay olanları gördünüz mü? İşte tam o şekilde, yatay olarak koyduğunuz kitapların da üzerilerine dekoratif objeler koyun. Güzel bir Buddha heykeliyle bu rafı tamamlayıp bir aşağıdakine geçiyorum.
Göz hizanıza denk gelen bir alttaki rafa sevdiğiniz bir fotoğrafı, “motto”yu veya tabloyu koyabilirsiniz. Benim gibi siz de bu rafa iki çerçeve koymayı tercih ederseniz boyutlarının birbirlerinden farklı olmasına özen gösterin. İki farklı boyutta kullanacağınız çerçeveler kitaplığınıza hem derinlik hem de farklı bir hava katacaktır.
Bence kitaplıklarda olmazsa olmazlardan biri, içine rastgele bir şeyler fırlatabileceğiniz bir sepet veya kutudur. Bu kolajda ben tercihimi sepetten yana kullandım. Sepetin/kutunun içine faturalarınızı, yeni gelen postalarınızı veya dergilerinizi koyabilirsiniz. Minik ve çok bakım gerektirmeyen dayanıklı bir Succulent ile ise rafa “hayat” vermek istedim.
Bir alt raftaki kitapların yanına, 3 farklı boyutta keskin köşeli kutular ve onların da üzerine kırmızı bir elma koydum. Keskin köşeli objelerin üzerine yuvarlak hatlı objeleri koyarak sofistike bir hava yakalayabilirsiniz. Burada beyaz zemin üzerindeki kırmızı seramik elma, hem kitapların renklerine göz kırpıyor, hem de en yukarıdaki rafta duran mavi seramik kuşa bir gönderme yapıyor. Kırmızı ve koyu mavinin uyumunu anlatmama gerek yok sanırım(!)
En alttaki rafa ise, üzerinde komik bir motto olan dikdörtgen bir taş ve eğilerek sulaması kolay olacağı için bir bitki yerleştirdim. Ağır objeleri en alt rafa koymaya özen gösterin çünkü siz dikkatli olsanız bile herhangi bir durumda düşerek kaza ve yaralanmalara sebebiyet verebilirler.
SONUÇ
Yukarıdaki adımların tamamına dikkat ederseniz elde edeceğiniz kitaplık en az bu kolajımdaki kadar şık ve sofistike olacaktır. Eğer bu yazımı beğendiyseniz veya size yardımcı olduysa lütfen aşağıya yorum bırakmayı veya bana e-posta göndermeyi unutmayın! Bu aralar YouTube kanalımla da ilgilendiğim için burada ne yazabileceğim konusunda biraz zorlanıyorum, merak ettikleriniz veya istekleriniz varsa bana iletirseniz çok sevinirim!
Ebru Karaçar kaçar 💕
Çok teşekkür ederim önerilerinizi beğendim.Hemen uygulamak istiyorum.
Ben teşekkür ederim, sevgiler!